Intervju med Jan Myrdal om Gaza

På den liberala kanten finns det dem som hävdar att Hamas skjuter raketer mot den sionistiska ockupationsmakten eftersom de är antisemiter. Inte för att göra motstånd mot ockupation. De hade skjutit även om de inte var ockuperade. Hur ser du på ett sådant påstående?

Raketbeskjutningen ingår i motståndskampen. Palestina är ockuperat. De har rätt att försvara sig. Den senaste situationen, massakern i Gaza, hade ingen som helst anknytning till raketbeskjutning från Hamas sida. Det var Israel som bröt vapenvilan. Det här är inget krig med två parter. Israel gör vad nazisterna gjorde i Warszawa 1943. Att säga att Hamas gör motstånd för att de är antisemiter är lika dumt som att säga att invånarna i Warszawas getto gjorde motstånd för att de var så våldsamma och skurkaktiga.

Hamas och Hezbollah får stöd från Iran. Hur ser du på Irans inflytande i regionen? Kan det vara positivt för stabiliteten och freden?

Irans linje är den normala. De gör vad man ska göra. Det är de arabiska ledarnas linje vi bör ifrågasätta. Varför hjälper de inte Hamas? Det är den frågan man ska ställa sig. Iranierna gör bara det som alla borde göra. Det påstås att iranier är anti-judiska. Det är lögn. Jag har varit där. Det finns både kristna och judar i den islamiska republiken och de åtnjuter skydd från staten.

Israels angreppskrig kommer att fortsätta. Motstånd är den enda vägen för palestinierna. Annars kommer Israel bara att ta för sig. Den s. k ”fredsprocessen” har inte lett till någonting.

Det kan dock bli fred om Israels ledare gör som De Klerk i Sydafrika. Han var klok nog att inse att apartheid inte fungerade. Om en israelisk ledare väljer samma väg som De Klerk så kan judarna bo kvar i Palestina precis som de vita kunde bo kvar i Sydafrika.

Men tyvärr är israelerna inte kloka. De beter sig som fransmännen i Algeriet, de för en självmordspolitik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s